Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2016

Ο διαλογισμός της αναπνοής

Καθίστε κάπου άνετα με τα πόδια σταυρωμένα σε στάση οκλαδόν ή ξαπλώστε ανάσκελα με ένα σκληρό μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα που θα στηρίζει και θα ανασηκώνει ελαφρά τη λεκάνη. Τοποθετήστε άλλο ένα μαξιλάρι κάτω από το λαιμό για να απελευθερωθούν οι αναπνευστικές οδοί. Το σώμα πρέπει να είναι σε ευθεία και οι βραχίονες – ελαφρά ανοιχτοί – να σχηματίζουν γωνία 45° με τον κορμό.
Αρχίστε να αναπνέετε και να εκπνέετε από τη μύτη.
Νιώστε κάθε αναπνοή καθώς εισχωρεί στο σώμα και φτάνει σε κάθε γωνιά του. Φανταστείτε πως εισπνέετε φως και εκπνέετε τη στενοχώρια, το άγχος, τα προβλήματα και τη μαυρίλα που έχετε μέσα σας. Ακούστε με προσοχή τον ήχο της αναπνοής σας. Αν την ώρα της άσκησης χάσετε την αυτοσυγκέντρωση σας και ο νους περιπλανηθεί αλλού, αναγκάστε τον μαλακά να επιστρέψει στην αναπνοή.
Όταν θα έχετε εξασκηθεί για μία περίπου εβδομάδα, προσπαθήστε να κατευθύνετε την αναπνοή σε περιοχές του σώματος που είναι «κλειστές», όπως η λεκάνη ή η άκρη της σπονδυλικής στήλης και χρειάζονται περισσότερο αέρα.
Στο τέλος της άσκησης, κουνήστε τα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών και στη συνέχεια τεντώστε τις κνήμες και τους βραχίονες. Εάν είστε ξαπλωμένοι, γυρίστε και περιμένετε λίγα λεπτά πριν ανακαθίσετε. Υψώστε το κεφάλι.
 
 

Ο διαλογισμός της αναπνοής ειναι ο θεμέλιος λίθος όλων των τεχνικών διαλογισμού. Επικεντρώνεται σε κάτι που όλοι κάνουμε, αλλά σπάνια συνειδητοποιούμε: την αναπνοή. Δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι συγκλονιστικό με την αναπνοή σας. Απλώς, παρατηρήστε την. Με τον καιρό θα μάθετε και να την κατευθύνετε, αλλά τώρα συγκεντρωθείτε σε κάθε εισπνοή και εκπνοή και αφήστε τη σκέψη σας να ακολουθήσει το ρυθμό και το πέρασμα της από κάθε σημείο του σώματός σας.
Είναι από τους πιο εύκολους διαλογισμούς και σας βοηθάει να συγκεντρώνεστε οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Μπορείτε να την κάνετε όταν αισθάνεστε κατάπτωση, μελαγχολία, κούραση ή άγχος.
Αρχίστε με 10 λεπτά, αυξήστε σε 15 και, τέλος, καταλήξτε σε 20 λεπτά. Μπορείτε να κάνετε αυτή την άσκηση οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, και όσο μπορείτε πιο τακτικά.
Με τον καιρό, θα παρατηρήσετε πώς η αναπνοή σας αλλάζει όσο περισσότερο συνειδητοποιείτε τη λειτουργία της, και πώς αυτό, με τη σειρά του, επηρεάζει την ικανότητα σας να συνειδητοποιείτε καλύτερα τα πράγματα.
Πριν συλλογιστείτε, διαλογιστείτε


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου