Σάββατο 18 Απριλίου 2020

Καραντίνα 1





Άσκηση υπακοής

Καραντίνα. Άσκηση φόβου. Με ποιον τρόπο μπορεί να υπακούσει ακόμα και ο πιο ατίθασος χαρακτήρας; Με το φόβο. Και ποιος είναι για τον άνθρωπο ο χειρότερος φόβος; Ο φόβος του θανάτου. Ακόμα και στο πόλεμο λες: μπορεί και να τη γλυτώσω. ακόμα και στο σεισμό, στην πλημμύρα, στη φωτιά, λες: υπάρχουν πιθανότητες να μη φτάσει ως εμένα, θα τη γλυτώσω. ΕΛΠΙΖΩ ότι θα τη γλυτώσω.  Από το μόνο που δεν γλυτώνει κανείς είναι ο θάνατος. Για να δούμε, λοιπόν, τι θα ρίξουμε στην αγορά που θα φοβίσει τους πάντες; Μια αρρώστια με πολλούς νεκρούς, μια πανδημία. Θα ελέγχουμε το φόβο τους καθημερινά. Ο φόβος θα έχει κλίμακα. Θα εμφανιστεί, θα αρχίσει να πλήττει αργά αργά και μία μία τις χώρες, εμείς οι "καλοί" θα δίνουμε λύσεις. "Προφυλαχτείτε!" Πρώτη κίνηση: Μην έχετε επαφή με τους άλλους, ο διπλανός μπορεί να είναι φορέας του ιού. Δεύτερη κίνηση: Μείνετε σπίτια. Κλειδωθείτε. Ο ιός βρίσκεται παντού, απειλείστε με θάνατο. Ποιοι απειλούνται; (Το συναίσθημά σας). Οι γονείς περισσότερο. Εμείς οι "καλοί" σας προφυλάσσουμε. Κλειστείτε σπίτια. Αποφύγετε κάθε άνθρωπο που σας πλησιάζει στο ένα μέτρο. Τι δεν πρέπει να έχετε; Αγκαλιές, φιλιά, κοντινή επαφή ακόμα και με τους ανθρώπους που αγαπάτε. Αφήστε τα συναισθηματικά! Το συναίσθημα μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο. Τι άλλο δεν πρέπει να έχετε; Σχολεία, εργασία. Κλείστα. (Όχι πως έχει μεγάλη σημασία), αλλά για να στηρίξουμε το επιχείρημα, πρέπει να έχουμε μια καλή δικαιολογία στην εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου. Δεν γίνεται να λέμε στον κόσμο ότι κινδυνεύει να πεθάνει και από την άλλη να λειτουργούν όλα κανονικά! Κλείστα. Μετά; Βόλτες. Πού πας, δηλαδή; Τι; Θα μου πεις ότι έσκασες; Και τι νομίζεις; Ότι μπορείς να βολτάρεις ελεύθερα ενώ ο διπλανός σου μένει κλεισμένος; Ποιος νομίζεις ότι είσαι και το παίζεις απείθαρχος; Εδώ, (εμείς οι καλοί που σε προφυλάσσουμε) οφείλουμε να αυξήσουμε την κλίμακα του φόβου. Ρίχνουμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης αριθμούς νεκρών. Οι αριθμοί τρομάζουν. Προηγούμενα πειράματα έχουν αποδείξει ότι πολλοί από τους εγκλεισμένους δεν τα καταφέρνουν με τα μαθηματικά. Εξάλλου, πάντα το άγνωστο τρομάζει. Ρίχνουμε αριθμούς που αυξάνουν μέρα με τη μέρα. Κοίτα τους Ιταλούς που είναι συναισθηματικοί και αγκαλιάζονται, τι παθαίνουν. Κοίτα και τους αριθμούς. Αποδεκατισμός. Ύστερα, τι; Το πείραμα οφείλει να έχει κρεσέντο πριν το τέλος του. Μετά τους αριθμούς ρίχνουμε ονόματα. Ονόματα ασήμων και διασήμων που δεν τη γλύτωσαν. Ποιοι τη γλυτώνουν; Σιωπή. Είναι καλύτερα να μην ξέρεις ότι και από εδώ μπορείς να διαφύγεις. Τι έμεινε να δοκιμάσουμε; Το θρησκευτικό κομμάτι. Πάσχα; Τι εννοείς; Γιορτές σε καιρό πανδημίας  με το φόβο του θανάτου να σέρνεται πάνω από το κεφάλι σου; Αστειεύεσαι; 
Τα κεφάλια μέσα! Ο θάνατος δεν έχει θρησκεία! Τι θα πει θρησκείες και βλακείες μπροστά στην απειλή να χάσεις τη ζωή σου; Τη ζωή σου! Μείνε μέσα! Εμείς, για να δεις πόσο  καλοί είμαστε, θα σου προσφέρουμε δόσεις από την έξω ζωή, μέσω της παντοδύναμης (και φυσικά) ελεγχόμενης τηλεόρασης. Ακόμα και παπάδες θα σου βάλουμε να ψέλνουν σε κάποιο κανάλι. 
Η μεγάλη έκπληξη του πειράματος; Οι Έλληνες! Τι μπορεί να μάθει λοιπόν από ένα πείραμα, η επιστήμη! Οι Έλληνες,  (αυτούς φοβόμασταν περισσότερο ότι δεν θα υπακούσουν), οι υποτιθέμενοι  αδούλωτοι, τόσες επαναστάσεις, τόσοι εμφύλιοι, ατίθασοι και άτακτοι, αταξινόμητοι, απειθάρχητοι, κοίτα πόσο φοβούνται για τη ζωή τους! Πόσο πιστά ακολουθούν τις υποδείξεις! Οι καλύτερα εκπαιδευμένοι αποδείχτηκαν αυτοί τελικά. Όχι οι Άγγλοι που την εποχή που ακρίβηνε ο καφές ενώθηκαν και δεν αγόρασαν καφέ για ένα μήνα, όχι οι Ολλανδοί που όλα τα θέλουν γραπτά και τυπικά και δεν μπορούν να βαδίσουν παρά μόνο με οδηγίες, όχι οι Γερμανοί που ελέγχουν τα πάντα, αλλά οι Έλληνες! 
Εμείς οι καλοί χαιρόμαστε πολύ, είναι η αλήθεια. Το πείραμα πετυχαίνει μια χαρά. Αποδείξαμε ότι ο φόβος του θανάτου δεν υπολογίζει φιλίες, έρωτες, μεγάλες αγάπες, παιδιά, οικογένειες, βόλτες, θρησκείες, ψυχολογίες, μόρφωση, εργασία. Ο φόβος του θανάτου είναι πάνω από όλα. Βέβαια βρίσκονται κάποιοι που γκρινιάζουν, αλλά σκυλί που γαυγίζει μην το φοβάσαι. Προηγούμενα πειράματα έχουν αποδείξει ότι οι πονηρές ενέργειες γίνονται πάντα στα μουλωχτά. Άρα όλα βαίνουν κατά το πρόγραμμα. 
Άρα.
Μείνε στο κελί σου, (μέχρι εμείς να σου πούμε να βγεις), τρώγε το φαΐ σου (όσο έχεις γιατί είναι κι άλλοι που δεν έχουνε, [ενοχές] )και διάβαζε πολύ (αν και δεν σου χρησιμεύει σε τίποτα). 
Αυτό.








Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου