Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2017

 Η Αγκαλιά

Image may contain: one or more people

Μοιράζομαι από Ιωάννη Δελατόλα, ψυχολόγο:
Η Αγκαλιά αυξάνει την "ορμόνη της αγάπης"
Σήμερα 21 Ιανουαρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια μέρα αγκαλιάς! Μια τόσο απλή κίνηση, με τόσα πολλά νοήματα και ακόμα περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες! Κάποιοι την αποκαλούν φάρμακο, όπως μας λέει και η Σοφία Χρήστου στο άρθρο της.
Σύμφωνα με το «Carnegie Mellon University της Αμερικής, το μεγαλύτερο αντίδοτο μίας ίωσης βρίσκεται στην... αγκαλιά. Είναι ουσιαστικά μία «φυσική» βιταμίνη που παίρνει ο οργανισμός ώστε να μην προσβληθεί από κάποια ίωση».( iefimerida.gr)
Αυτό συμβαίνει γιατί «η επαφή του ενός σώματος με το άλλο, το άγγιγμα του ενός μάγουλου με το άλλο, δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας, προστασίας, ηρεμίας, αγάπης. Ο πιο αδύναμος από τους δυο αμέσως δυναμώνει, αφού ο εγκέφαλός του δίνει εντολή για έκκριση μιας πρωτεΐνης, της αιμογλοβίνης. Πρόκειται για αυτή που μεταφέρει ζωτικές ποσότητες οξυγόνου στην καρδιά και το μυαλό. Αυτή αυξάνεται σημαντικά όταν σ΄αγγίζουν, σε χαϊδεύουν, σ' αγκαλιάζουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι αλαφρώνεται η ένταση, απαλύνεται ο πόνος, μειώνεται η ανησυχία και ανανεώνεται το αμυντικό σύστημα του οργανισμού, συνεπώς επέρχεται ταχύτερα η ίαση στους ασθενείς και δημιουργείται ψυχική ανάταση στους υγιείς».(από άρθρο της Χαράς Ντάστη, Life goes on)
Όμως οι δυνατότητες της αγκαλιάς δεν σταματούν εκεί, ακόμα μια ορμόνη που αυξάνεται κατά τη διάρκεια μιας ζεστής αγκαλιάς είναι η Ωκυτοκίνη, γνωστή και ως «ορμόνη της αγάπης». Η ωκυτοκίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στον οπίσθιο λοβό της υπόφυσης, στη βάση του εγκεφάλου. (Θοδωρής Διάκος,iatronet.gr) Πρόκειται για μια πεπτιδική ορμόνη που εκκρίνεται από νευρικά κύτταρα της περιοχής του υποθαλάμου. Το όνομά της προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων «ωκύς» και «τόκος» που σημαίνει γρήγορος τοκετός. Έτσι εξηγείται και το γεγονός πως είναι μία ορμόνη πραγματικά απαραίτητη κατά τον τοκετό. Εκτός από εκείνη την περίοδο, εντοπίζεται κατά τον θηλασμό, τη λοχεία, τον οργασμό και τη σωματική επαφή. Η βασική της επιρροή εντοπίζεται στον δεσμό της μητέρας με το βρέφος καθώς και μεταξύ των συντρόφων στα ζευγάρια. (Θάνος Ασκητής: Ποια είναι η ορμόνη της αγάπης και τι κάνει)
Πώς λειτουργεί στις γυναίκες;
Η ωκυτοκίνη είναι ιδιαίτερα σημαντική για τις γυναίκες, καθώς παίζει ρόλο στον τοκετό, αλλά και στη φροντίδα του μωρού. Κατά τη διάρκεια του τοκετού, η ορμόνη προκαλεί τις συσπάσεις της μήτρας. Όταν το μωρό θηλάζει, η ωκυτοκίνη δίνει εντολή στο σώμα να παρέχει γάλα. Παρατηρήθηκε μέσα από έρευνες του 2007 ότι όσο πιο ανεβασμένα ήταν τα επίπεδα ωκυτοκίνης της εγκυμονούσας στο πρώτο τρίμηνο, τόσο αυξάνονταν οι πιθανότητες να δεθεί με το μωρό της με το να του τραγουδάει ή να το κάνει μπάνιο. Την ίδια στιγμή, ενώ η μητέρα φροντίζει το μωρό της, τα επίπεδα ωκυτοκίνης του μωρού επίσης αυξάνονται.
Πώς λειτουργεί στους άντρες;
Στους άντρες, παρατηρείται εξίσου η δυνατότητα της ωκυτοκίνης να δημιουργεί αισθήματα οικειότητας. Για παράδειγμα, σε ένα πείραμα με πατέρες που δέχτηκαν μια επιπλέον δόση της ορμόνης (σε μορφή σπρέι), παρατηρήθηκε ότι περνούσαν περισσότερο χρόνο με τα μωρά τους. Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι όταν δόθηκε μια δόση της ορμόνης σε άντρες που βρίσκονταν σε σχέση, στέκονταν σε μεγαλύτερη απόσταση από μια ελκυστική γυναίκα σε σχέση με άντρες που δεν έλαβαν την ορμόνη. Η έρευνα υπαινίσσεται πως η ωκυτοκίνη ενισχύει την πίστη στους άντρες που έχουν ήδη δεθεί με μια γυναίκα. (Θοδωρής Διάκος,iatronet.gr)
Όπως φαίνεται λοιπόν από τα παραπάνω μια δοσολογία αγκαλιάς την ημέρα, τους γιατρούς και τα φάρμακα τα κάνει πέρα! Για να είστε ψυχικά ήρεμοι και οι γυναίκες να μην κυνηγάτε τους άντρες με σπρέι ωκυτοκίνης να αγκαλιάζεστε, δεν κοστίζει τίποτα! Όσοι στις μέρες μας δυσκολεύονται και το θεωρούν αδυναμία και ότι εκτίθενται, τώρα θα ξέρουν τι χάνουν!
πηγές:
Πηγή: Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς -Γιατί τη γιορτάζουμε και πού ωφελεί | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/…/simera-einai-i-pagkosmia-imera-a…
http://www.iatronet.gr/…/wkytokini-osa-prepei-na-xerete-gia…
http://www.protothema.gr/…/art…/378942/i-ormoni-tis-agapis-/
Πηγή: Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς -Γιατί τη γιορτάζουμε και πού ωφελεί | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/…/simera-einai-i-pagkosmia-imera-a…http://www.mindthetrap.gr/…/%CE%91%CE%B3%CE%BA%CE%B1%CE%BB%…
Image may contain: 1 person, smiling, flower

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου